Wolf

Subsidie voor wolfwerende rasters in Nederland

Op dit moment bieden vier provincies subsidie aan voor wolfwerende rasters. Deze provincies hebben potje voor het aanpassen van de afrastering van jouw perceel. Op dit moment geldt het voor de provincie Gelderland, DrentheFriesland en Utrecht.

Voor perceeleigenaren die geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van deze ondersteuning, is het mogelijk om de subsidies aan te vragen via de officiële websites van de betreffende provincies.

U kunt deze subsidie aanvragen voor:

 • Het aanpassen of aanschaffen van een vaste wolfwerende afrastering
 • Het aanschaffen van een verplaatsbare wolfwerende afrastering
 • Het aanschaffen van een automatisch oprolsysteem bij een verplaatsbaar wolfwerende afrastering

Bekijk voor de voorwaarden de desbetreffende site van de desbetreffende provincie.

Om het proces gemakkelijk te laten verlopen, nemen wij graag het reken- en denkwerk van u over. Wij stellen graag een verblijvende offerte voor u op, gebaseerd op uw eigen situatie en de afmetingen van uw perceel. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte op middels onderstaand contactformulier
of bel ons op 0342-444585 
Bij Patura is er personen speciaal opgeleid als specialist voor wolfwerende omheining.

Aanvraag wolfwerend raster

 

Subsidie wolf afrastering

In Nederland is de aanwezigheid van wolven de laatste jaren toegenomen, wat uitdagingen met zich meebrengt. Ter bescherming van kwetsbare hoefdieren bieden sommige provincies subsidie aan voor de installatie van wolfwerend raster.

De wolfwerende omheinig is speciaal ontworpen om de toegang van wolven tot veehouderijen en natuurgebieden te beperken. Het bestaat uit stevige materialen zoals gaas, draad en palen die zorgvuldig worden geïnstalleerd om een effectieve barrière te vormen. 

Het doel van het subsidiëren van wolfwerende rasters is tweeledig. Ten eerste biedt het een belangrijke bescherming voor buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s, alpaca’s en damherten en edelherten in een afgesloten omgeving, dat in gebieden leeft waar wolven actief zijn. Door het installeren van deze omheiningen (vaste wolfwerende afrastering of verplaatsbare wolfwerende afrastering, wolfwerend hek) kunnen veehouders hun dieren veilig laten grazen zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke aanvallen van roofdieren. Ten tweede draagt het bij aan de bescherming van wilde dieren, zoals reeën, hazen en vogels, die essentieel zijn voor het in stand houden van een evenwichtig ecosysteem.

bij het kopen van een wolfwerend raster zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele punten:

 • Het raster moet gemaakt zijn van duurzaam materiaal dat bestand is tegen de elementen en de kracht van een wolf. Materialen zoals staal of gegalvaniseerd draadgaas zijn vaak geschikt. Sommige rasters zijn elektrisch geladen om wolven af te schrikken. 
 • Het raster moet hoog genoeg zijn om wolven te ontmoedigen om eroverheen te springen of erdoorheen te komen. Een hoogte van minstens 1,6 tot 2 meter is aan te raden. 
 • Het is belangrijk dat het raster stevig verankerd is in de grond om te voorkomen dat wolven eronderdoor graven. Grondankers of een begraven onderste deel van het raster kunnen hierbij helpen.

Het is altijd een goed idee om advies in te winnen. Bij Patura is zijn er personen speciaal opgeleid als specialist voor wolfwerende omheining.

Mogelijk voorbeeld Patura automatisch oprolsysteem voor wolfwerende afrastering:

Veelgestelde vragen over wolfwerende rasters

 • Wat is een wolfwerend raster?
  Een wolfwerend raster is een fysieke barrière die is ontworpen om wolven te ontmoedigen om een bepaald gebied binnen te dringen. Het wordt vaak gebruikt rondom eigendommen zoals boerderijen, weilanden en natuurgebieden om vee en andere dieren te beschermen tegen mogelijke aanvallen door wolven.
 • Hoe werkt een wolfwerende omheining?
  Een wolfwerende omheining werkt als een afschrikmiddel voor wolven door hen te beletten om een gebied binnen te komen of te verlaten. Het raster kan bestaan uit materialen zoals staal, gegalvaniseerd draadgaas of elektrische afrastering. Het is meestal hoog genoeg en stevig genoeg om te voorkomen dat wolven eroverheen springen of erdoorheen graven.
 • Waarom heb ik een wolfwerend raster nodig?
  Als je woont of werkt in een gebied waar wolven voorkomen en je hebt vee of andere dieren die kwetsbaar zijn voor wolvenaanvallen, kan een wolf afrasterubg essentieel zijn om hen te beschermen. 
 • Hoe hoog moet een wolfwerend raster zijn?
  Een effectief wolfwerend raster moet minstens 1,5 tot 2 meter hoog zijn om te voorkomen dat wolven eroverheen kunnen springen. Een hogere hoogte kan nog effectiever zijn, afhankelijk van de lokale omstandigheden en het gedrag van de wolven in dat gebied.
 • Hoe installeer ik een wolfwerend raster?
  De installatie van een wolfwerend raster vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Dit kan het plaatsen van palen, grondankers en het spannen van het gaas omvatten. Eventueel kunt u een professional in huren die ervaring heeft met het installeren van wolfwerende rasters. Qua materiaal hoeft u zich geen zorgen te maken, wij zorgen voor een kant- en klare offerte voor u.
 • Zijn wolfwerende rasters veilig voor andere dieren?
  Ja, wolfwerende rasters kunnen worden ontworpen en geïnstalleerd met het oog op de veiligheid van andere dieren, zoals vee of huisdieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het raster stevig genoeg is om grote dieren binnen te houden en tegelijkertijd wolven buiten te houden.
 • Hoe onderhoud ik een wolfwerend raster?
  Regelmatig onderhoud van het raster is essentieel om ervoor te zorgen dat het effectief blijft. Dit kan het controleren en repareren van beschadigde secties, het controleren van de grondankers en het vervangen van versleten onderdelen omvatten. Het is ook belangrijk om vegetatie rondom het raster kort te houden om te voorkomen dat wolven eroverheen kunnen springen.
 • Wat zijn de kosten van een wolfwerend raster?
  De kosten van een wolfwerend raster kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het materiaal, de grootte van het gebied dat moet worden omheind, de installatiekosten en eventuele extra functies zoals elektrische afschrikking. Wij sturen graag vrijblijvend een offerte toe.
 • Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?
  Over het algemeen vermijden wolven contact met mensen en zijn ze niet gevaarlijk. Wolven zijn van nature schuwe dieren en zullen zelden agressief gedrag vertonen jegens mensen. Echter, zoals bij alle wilde dieren, is het belangrijk om respectvolle afstand te bewaren en niet te proberen ze te benaderen of te voeren.
 • Wat eten wolven?
  Wolven zijn carnivoren en jagen voornamelijk op prooidieren zoals herten, elanden, konijnen en andere kleine zoogdieren. Ze kunnen ook aas eten als ze de kans krijgen, en in sommige gebieden kunnen ze zich voeden met vee als er geen natuurlijke prooien beschikbaar zijn.
 • Hoe groot worden wolven?
  Wolven variëren in grootte afhankelijk van de ondersoort en het geslacht, maar volwassen wolven hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 66-81 centimeter en wegen tussen de 20 en 80 kilogram.
 • Hoe snel rennen wolven?
  Wolven kunnen snelheden bereiken tot wel 55 kilometer per uur tijdens het jagen, maar ze zijn niet ontworpen voor langdurige sprints. Hun kracht ligt vooral in hun uithoudingsvermogen, waardoor ze over lange afstanden kunnen rennen op zoek naar prooi.

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw